poskupljenje-2

Ko bre sirotinja?!?

Nakon godinu ipo dana rada i u odsustvu investitora, prinuđeni smo da podignemo cenu Car:Go prevoza za 10% u proseku. To znači da ćemo konačno imati i marketing budžet i da će još više ljudi moći da čuje za nas 😊. To dalje znači da će nas biti više na ulicama i da ćemo zajedno širiti pozitivu u dnevnom prevozu, realno toga nikad dosta, zar ne?

electric_smart_car

Takođe je plan da ponudimo još jeftiniji prevoz za korisnike koji idu solo 😉 To znači da ćemo ponuditi još manju klasu od Mini. Na leto možete očekivati još novosti i još povoljniji i bezbrižniji prevoz 😊. Car:Go realno može da ti bude ortak koji je uvek spreman da te “baci do nekle”, sve na klik…

Naš cilj za ovu godinu je da se vozimo u malim električnim vozilima, jer ko bi čekao izgradnju metroa? Uprkos tome šta mnogi pričaju, uprkos tome što Beograd još nije “stasao” za električna putnička vozila i nije u rangu sa ostalim gradovima u Evropi, mi hoćemo da pokažemo da je baš to moguće!

#GoAnywhere

cargo_1

Braintree od novembra ne isplaćuje CAR:GO, servis prinudno obustavio poslovanje

Beogradski odgovor Uberu – CAR:GO – sinoć je u potpunosti obustavio svoje poslovanje usled finansijskih problema izazvanih od strane američke kompanije Braintree koja se bavi uslugom mobilne i web naplate, a koja je prema rečima osnivača ovog servisa, Vuka Guberinića, zagubila oko 27.000 evra prihoda, te koja odbija da nastavi isplatu novca bez jasnog objašnjenja zašto.

Kasno sinoć na Facebooku je osvanuo post u kojem je CEO i osnivač CAR:GO servisa, Vuk Guberinić, obrazložio trenutno gašenje ovog ride sharing startapa sa tendencijom da se kompanija u potpunosti ugasi. Kako Guberinić kaže, CAR:GO je koristio usluge kompanije Braintree Payments koja važi za jedno od najpoznatijih rešenja kada je naplata putem weba i mobilnih uređaja u pitanju, a koja je u vlasništvu PayPala.

Guberinić tereti Braintree za proneveru prihoda u ukupnoj visini od oko 27.000 evra koliko je kompanija ostvarila pružajući usluge pristupačnog prevoza u Beogradu. U razgovoru koji je objavio The Next Web, on navodi da je CAR:GO aplicirao za korišćenje servisa putem posrednika na teritoriji Evropske unije (tačnije Beča, budući da Braintree nije dostupan u Srbiji), a koji je nezakonito prisvojio 12.000 evra koji su bila u vlasništvu ovog beogradskog startapa.

Braintree: Problem nije sa naše strane

Nakon što je to otkrio, Vuk je kontaktirao podršku Braintree-ja iz koje mu je obećano da će sredstva biti zamrznuta kako partnerska strana ne bi mogla da vrši druge transakcije, no uprkos prepisci i čvrstim uverenjima da će se problem što pre rešiti, preostalih 15.000 evra prebačeno je na bankovni račun kompanije iz Beča i to na inicijativu Braintree-ja:

Kada smo saznali da naš partner nezakonito prisvaja sredstva ostvarena putem CAR:GO aplikacije, poslali smo email Braintree-jevoj podršci iz koje su nas uverili da će sredstva biti zamrznuta. Ipak, samo par dana kasnije, sav novac sa našeg Braintree naloga našao se u rukama sada bivše partnerske kompanije sa kojom smo prekinuli saradnju. Braintree odbija da prizna grešku, samim tim i da nam vrati naša sredstva od kojih zavisi budućnost CAR:GO-a u Srbiji.

U odgovoru koji je američka kompanija izdala za The Next Web navodi se da servis opslužuje potrebe hiljada online trgovaca na teritoriji Evrope, te da su upoznati sa situacijom u kojoj se CAR:GO nalazi. Ipak, kako kažu, ovaj beogradski startap odlučio je da se koristi uslugom koja nije dostupna u Srbiji, preko partnerske kompanije koja je u potpunosti kontrolisala priliv novca.

Novi problemi – isti akteri?

U telefonskom razgovoru za Netokraciju, Guberinić otkriva da zagubljena sredstva predstavljaju tek jedan deo priče koja se vezuje za CAR:GO i Braintree Payments. Kako kaže, nakon prekida saradnje sa poslovnim partnerom u Beču, tim se odlučio za otvaranje nove firme u Velikoj Britaniji koja bi u potpunosti bila u njihovom vlasništvu.

CAR:GO lansiran je sredinom 2015. godine u Beogradu, a rad servisa pratili su mnogobrojni problemi – prevashodno oko vršenja naplate putem PayPala fizičkim licima na teritoriji Srbije.

Od tada, servis je izvršio više od 25.000 vožnji koristeći se naplatom za koju je bio zadužen upravo Braintree, ali problemima ni tu nije bio kraj. Od novembra, kada su Guberinić i CAR:GO tim preselili poslovanje u Veliku Britaniju, Braintree nije izvršio nijednu uplatupravdajući se da banka Irske preko koje se vrše transakcije, nije u mogućnosti da izvrši uplatu na bankovni račun novootvorene firme, odbijajući da pošalje potvrdu o uplati prilikom izvršene transakcije:

Mesecima pokušavamo da dođemo do novca koji smo pošteno zaradili, ali Braintree se i ovoga puta našao u ulozi kamena spoticanja, usled čijih je neosnovanih poslovnih odluka CAR:GO tim prisiljen da „stavi katanac“ na servis.

Iako pozitivan u nadi da će se problem sa isplatama rešiti, Guberinić napominje da je kompanija sinoć morala da prekine svoje poslovanje budući da tim nije u mogućnosti da isplati vozače, a samim tim ni da nastavi pružanje usluge jeftinog, urbanog prevoza svojim korisnicima.

Izvor: Netokracija

braintreepayments-1440x564_c

PayPal brutalno ubija srpski Uber – o problemima beogradske kompanije Car:Go izveštavaju svetski mediji!

CAR:GO, najpoznatiji srpski #startap, iz milošte prozvan i srpskim Uber-om, po drugi put je upao u stanje kliničke smrti.
 
Prošle godine ovaj uspešni startup iz Srbije koji Beograđanima omogućava uslugu prevoza jeftiniju 30% od taksija, proteran je iz Srbije jer nije hteo da se prilagođava zakonima iz 19. veka i besmislenim pravilima Narodne banke Srbije.
 
Car:Go je poslovanje preselio u inostranstvo, ali onda mu je klizeći sa dve noge uleteo ni manje ni više i da ironije bude još veća, veliki PayPal i mlađi mu brat Braintree.
 
O ovome trenutno izveštavaju najveći svetski #tech i #IT mediji.
 
Malopre sam se čuo sa Vuk Guberinićem, osnivačem Car:Go-a da prokomentariše situaciju, on je bio kratak i odlučan:
“Nećemo odustati. Pokazali smo da možemo, imamo podršku i rešeni smo da ostanemo na ulicama Beograda”, rekao je Guberinić.  
Guberinić je u nedelju objavio otvoreno pismo Braintree-u, PayPal-ovoj ćerki firmi, a za nepunih 24 sata vest je stigla do vodećih globalnih portala i blogova.
beogradski_fantom_image_3

Vratili smo se, nikad nećete poverovati…

Prošlo je leto, iskreno, uopšte nismo odmorili. A ni pauzu nismo pravili da bismo se odmarali nego da bismo sredili neke stvari. Bilo je tu i manjih i većih problema, ali smo uspeli da preživimo. Da odmah ceo tekst ne bi posvetili problemima, reći ćemo samo da nastavljamo punom parom. Očekujte interesantne priče. Mada ćemo se osvrnuti i na probleme sa kojama se suočavamo.

Kako ste vi proveli odmor? 🙂