novi-dan11

Poreska uprava mora da radi na svojoj transformaciji i modernizaciji kako bi se prilagodila modernom tržištu i poslovanju u 21. veku

Novi dan na TV N1, gostovali su Darko Vidić i Vuk Guberinić.

Kako se pokreću startap poslovi, šta je sve potrebno za uspešan onlajn biznis u Srbiji, koji su realni saveti, a koje zablude o IT biznisu? Darko Vidić i Vuk Guberinić, osnivači dve startap kompanije u Srbiji, slažili su se da je početak izuzetno težak, a propisi zastareli što dodatno komplikuje rad.

Darko Vidić osnivač je startapa Geelancer, a Vuk Guberinić je osnivač i direktor startapa Car:Go. Jedan vodi firmu koja je dizajnerski servis, dok se drugi bavi organizacijom i naplatom prevoza putnika, nešto slično Uberu. Budućim preduzetnicima savetuju da pre pokretanja biznisa ispitaju tržište i vide da li je to što žele na naprave ljudima i potrebno.

Onaj ko se odvaži za pokretanje biznisa treba da poseduje hrabrost i da je spreman na odricanja, ali da ima i dozu ludosti u sebi, smatra Vidić.

Guberinić dodaje da preduzetništvo nije za svakoga jer ne može svako da preuzme nivo rizika koji privatni biznis nosi sa sobom.

“Neko više uživa da nema toliku odgovornost, već da bude deo sistema. U Srbiji je nešto teže nego u drugim zemljama, ali tu smo da nešto promenimo i da stvorimo bolje uslove”, rekao je Darko Vidić u Novom danu.

Njegova firma, koja kako dizajnerski servis nudi onlajn usluge klijentima, bila je prinuđena da deo poslovanja koji se bavi naplatom preseli u Veliku Britaniju. Razlog je u modelima plaćanja, kojisu u zapadnoj Evropi postali standardni, a kod nas ne.

“Na zapadu su dostupne sve vrste plaćanje i nešto što je standard u našoj oblasti – plaćanje karticama i pejpalom. U fomatu u kojem je to nama bilo potrebn, takvo plaćanje nije bilo moguće u Srbiji. Niko nije napravio tako nešto, jer niko nije ni tražio. Jednostavnije je bilo da neke naše probleme rešimo tako što ćemo firmu otvoriti u Velikoj Britaniji”, objašnjava Vidić.

Guberinić kaže da je njegova firma za sada i dalje u Srbiji, ali da sve vreme postoji ideja preseljena. On objašnjava da su ostali u zemlji jer je posao takav da su modernije načine plaćanja mogli da isključe za klijente iz Srbije, a sprovedu za klijente iz inostranstva.

Prema njegovim rečima, pored zastarele regulative kada je devizno poslovanje u pitanju, problem pravi i Poreska uprava, posebno u samom početku poslovanja.

“Kada neko pokreće stratap biznis Poreska uprava mora da prijavi očekivanu dobit i tako se lupi neka cifra. Ako staviš nulu, jer retko ko zarađuje u prvoj godini, dolazi ti inspekcija. Mi smo za jedan drugi startap, koji nije uspeo, stavili cifru od 2.000. To je dobit koju nikada nismo ostvarili, ali smo plaćali porez na nju”, kaže Guberinić.

Gosti Novog dana poručuju da Poreska uprava mora da radi na svojoj transformaciji i modernizaciji kako bi se prilagodila modernom tržištu i poslovanju u 21. veku.

Vidić i Guberinić naglašavaju da bi im na početku poslovanja mnogo značili da su prve godine bili oslobođeni poreza.

“To su radile zemlje i na zapadu i na istoku. Značilo bi, jer bi se ljudi lakše odlučivali da zaposle nekoga na minimum godinu dana i imali bi veću mogućnost da nešto stvore”, kaže Guberinić.

Vidić dodaje da u mnogim zemljama postoji praksa da se porez u početku ne plaća do određenog obima dobiti. “Treba uvesti progresivni porez da bi mogao da počneš da radiš. A ne da se država okomi na tebe, a još nisi ni počeo”, ističe Vidić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *