Vučić: Odeljenje za organizovani kriminal da reaguje protiv taksi kartela koji je zarobio Srbiju

Prvi put u istoriji Srbije podneta krivična prijava zbog zaključivanja „restriktrivnog sporazuma“, CarGo predao dokaze Višem javnom tužilaštvu protiv tri taksi udruženja

Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana „CarGo“, predao je krivičnu prijavu odeljenju za organizovani kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, zbog zaključivanja restriktivnog sporazuma između tri strukovna taksi udruženja, kojim su eliminisali potencijalnu konkurenciju i zatvorili tržište prevoza putnika. 

 

Krivična prijava podneta je protiv Saveza taksi udruženja Srbije čije je zastupnik Aleksandar Bjelić, zatim Strukovnog udruženja taksi preduzetnika Beograd koje zastupa Vlado Bulatović i Ugovorne privredne taksi komore čiji je predstavnik Saša Knežević.

 

U ime oštećenih oglasio se i Aleksandar Vučić, predsednik udruženja, koji je rekao da odeljenje za organizovani kriminal treba da sasluša predstavnike ovih taksi udruženja, a na osnovu predatog dokaznog materijala.

 

 „Iako jeste realativno nova pravna forma odbrane konkurencije, CarGo-u je suđeno da probija led. Ali ponosni smo jer radimo u interesu naše zemlje, njene slobode, pravnog sistema i budućnosti“, rekao je Vučić nakon podnošenja ove krivične prijave i pozvao zamenika Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da pokrene krivični postupak protiv prijavljenih u kojem će da zahteva krivičnu osudu i najstrožu moguću kaznu.

 

„Verujemo u snagu Tužilaštva i očekujemo brzu reakciju jer smo predali dokaze za usaglašenost i izričiti dogovor nakon koga je izvršeno ozbiljno krivično delo. Koristim priliku da najavim da ćemo imati još materijala za Tužilaštvo o zajedničkom udruživanju taksi kartela sa pojedinim predstavnicima gradskih i republičkih organa. Još uvek prikupljamo dokaze, a to je zahtevan posao“, istakao je predsednik Udruženja „CarGo“. 

 

Vučić je naglasio da se nada da će Tužilaštvo reagovati brže od Komisije za zaštitu konkurencije na čelu sa Milojem Obradovićemm koja se već mesecima ne oglašava povom inicijative CarGo-a i brojnih prevoznika.

 

„Očigledno je predsednik Komisije Miloje Obradović predmet stavio u fioku. Ovo nas iznenađuje jer u Komisiji rade stručni ljudi, koji znaju za negativne posledice ovakog ponašanja ne samo po njih u instituciji, već i po celu zemlju u procesu pridruživanja EU i otvaranja poglavlja 8. Nadamo se da će se uskoro pokrenuti i postupak Komisije, a ako izostane, znaćemo šta je po sredi, kao i predstavnici Evropske unije“, zaključio je Vučić.

 

Krivična prijava, koju su zajednički predali kompanija CarGo Technologies i udruženje građana CarGo, zbog izvršenja krivičnog dela zaključenja restriktivnog sporazuma prva je u krivična prijava u istoriji Srbije na osnovu zaključenja restriktivnog sporazuma. Restriktivni sporazum je sporazum između učesnika na tržištu koji ima za cilj ili posledicu značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije.