OTVORENO PISMO ZORANI MIHAJLOVIĆ

OD BEOGRADA PRAVITE LOGOR DA BI TAKSISTI MOGLI DA RADE ŠTA HOĆE!

Gospođo ministarka,


Pročitali smo Vaše neverovatno saopštenje, koje bi, valjda, trebalo da bude osnov za preduzimanje akcija protiv kompanije CarGo Technologies, kojima bi joj bio onemogućen rad, ljudi ostavljeni bez posla, a ona, zajedno sa novoosnovanim udruženjem građana CarGo, konačno ugašena.

I to ste uradili u petak, istog dana kada je predsednik Srbije otvorio fabriku koja će zapošljavati više od 700 ljudi, pokazujući da su novi poslovi i investicije politika ove zemlje.

Za sve, izgleda, osim za Vas, pošto ste odlučili da ukinete kompaniju koja upošljava više od hiljadu ljudi, koja se bavi i informacionim tehnologijama, koja poštuje zakone, transparentno posluje i čak traži da bude direktno povezana sa Poreskom upravom i Ministarstvom finansija radi kontrole i redovnog plaćanja poreza.

Vama, i onima koje danas podržavate, po svemu sudeći, ništa od toga ne odgovara. Da sve bude još gore, ne prezate ni od direktnog ruganja takvom modelu, jer drugačije ne možemo da shvatimo rečenicu iz saopštenja u kojoj tvrdite da je cilj vaših postupaka „zaštita investicija u oblasti transporta i suzbijanje sive ekonomije".

To radite tako što hoćete da uništite kompaniju čija je vrednost veća od deset miliona evra, koja sve svoje obaveze redovno izmiruje, ne dugujući državi ni dinar poreza. I to sve za račun raznih taksi udruženja, koja duguju, po zvaničnim podacima, stotine miliona poreza.Odlučili ste se da baš njima, koji zimi voze bez zimskih guma, a leti bez klime, koji se opiru fiskalizaciji, i oličenje su nepristojnosti i nepoštovanja putnika, ukinite konkurenciju koja je u uslugu prevoza putnika uvela i osmeh i temperaturu u vozilu po želji putnika i kafu kao posluženje, da ne pričamo o nižim cenama i redovnom izmirivanju svih obaveza.

Pomažete njima, jer oni su tražili, preteći štrajkom, da ukinete CarGo, pošto ih mrzi da poboljšaju svoju uslugu, kada već, na svojoj strani, imaju Vas. Pozivamo Vas da se ne krijete iza zakona, pošto vrlo dobro znate da bi i CarGo rado tražio licence, da nije uredba kojima se ograničava broj dozvola.

U ovom gradu, u kojem se sve menja, samo Vi sprečavate da se promeni i usluga prevoza putnika. I podržavate sumanutu odluku staru gotovo deset godina o samo 5.000 licenci.. A za to vreme, da Vas podsetimo, samo se broj turista povećao sa 330.000 na gotovo milion. Sve se kreće, sve raste, samo Zorana Mihajlović i taksisti stoje. I ne dozvoljavaju nikome da radi bolje od njih.

Izvinite, ali za kakvu se to državu, kakvo uređenje, kakvo tržište zalažete? Za ono bez konkurencije? I šta je sledeće? Da se piljarima zabrani otvaranje novih piljara, mesarima mesara, a pekarima pekara?


ZAŠTO ŠTITITE MONOPOLISTE?


ZAŠTO NE DOZVOLJAVATE RAZVOJ I POBOLJŠANJE JEDNE USLUGE?


ZAŠTO POMAŽETE, DIREKTNO, SIVU EKONOMIJU, DIVLJAKE I SVE ONE KOJI NIKADA NISU PRIJAVILI SVOJU TAČNU ZARADU?


ZAŠTO GASITE JEDNU KOMPANIJU KOJA SE SETILA DA PONUDI DIREKTAN UVID U SVOJE POSLOVANJE?


Zašto Vam smetaju informacione tehnologije, aplikacije, i sve ostalo čime ova zemlja pokušava da uhvati korak u tom velikom procesu koji se zove četvrta industrijska (tehnološka) revolucija? Šta hoćete? Da je vratite, suprotno proklamovanoj politici Vlade i Predsednika, u prošli vek?

Posebno, odakle Vam ideja da se ponašate ne kao ministar, kojem je u opisu posla da rešava probleme i omogućava ljudima da rade, nego kao komesar koji, bez suđenja, nekoga proglašava krivim i zabranjuje ga?

Odakle vam ideja da zabranjujete čak i naše reklame i da tvrdite da ćete pisati Google da ugasi našu aplikaciju.

Gde živite Vi, u Severnoj Koreji?

I zar zaista verujete da su zabrane rešenje. I za lošu taksi uslugu i za neplaćeni porez i za svaki pokušaj rasta u ovoj zemlji?

Na kraju, da Vas obavestimo. Možda taksista koje štitite ima 5.000, ali mi imamo 120.000 članova udruženja i nećemo sigurno ćutati na vaš pokušaj da od Beograda napravite logor kojim Vi komandujete, da bi taksisti mogli da rade šta hoće.

Od građana pokušavate da napravite njihove taoce, a to, u ovoj Srbiji, sigurno neće moći.


Njena politika je, koliko smo upoznati, budućnost.

Gde ste Vi u njoj, gospođo ministarka

?