SRPSKI IT OSVAJA EVROPU: NEMAČKI INVESTITORI ULAŽU U CAR:GO

Nakon dve godine intenzivnog razvoja, kompanija CarGo Technologies dobila je finansiranje za razvoj “CarGo Green Mobility” projekta, koji će biti predstavljen u Frankfurtu 9. i 10. maja nemačkim investitorima.

 

Na poziv Evropskog instituta inovacija i tehnologija (EIT) projekat će predstaviti direktor CarGo Vuk Guberinic i predsednik Udruženja građana “CarGo” Aleksandar Vučić.

 

“Ovo je sjajna prilika i za našu zemlju, ne samo za CarGo, da pokažemo domaću pamet, ideje i projekte koje možemo da izvozimo i to u Frankfurtu, kao najvećem evropskom ekonomskom čvorištu”, izjavio je Guberinić.

 

Vučić je tim povodom istakao da je ovo ogroman uspeh za sve i da se sa ponosom može reći da srpski IT zaista osvaja Evropu.

 

“Drago nam je što pored najava nemačkih investitora koji dolaze u Srbiju, možemo da kažemo i da projekat iz Srbije odlazi u Nemačku”, rekao je Vučić i dodao da su kao mladi ljudi, puni energije i ideja, okupljeni u udruzenju “CarGo”, resili da ne sede skrstenih ruku vec da rade na smanjenje emisije ugljen dioksida, cime jos jednom dokazuju da Car:Go nije taksi već mnogo više od toga.

 

“Od naše države ne tražimo ništa, ni novac, ni bilo kakve druge subvencije, već samo da nas ostave na miru i ne prete hapšenjima jer mi nismo neprijatelji, već mislimo dobro našoj zemlji i našim gradjanima širom Srbije”, kazao je Vučić.

 

Guberinić je rekao da CarGo sada ulazi u drugu razvojnu fazu u kojoj kreću ka prvim pilot projektima, a prema njegovim rečima, razvoj ovih ideja može da predstavlja i značajan zamajac za privredu i zapošljavanje, prvenstveno u Srbiji, ali i šire.

 

“Razvoj ovih projekata će društvu pružiti priliku za ekonomski rast i razvoj uz korišćenje ekoloških, održivih modela. Pored toga, ekologija je bitna za naše okruzenje i zdravlje nase dece. Svi znamo koliko je Beograd zagadjen, a to je u velikoj meri zbog transporta. Ne zagadjuje samo nekoliko velikih dimnjaka, vec i stotine hiljada malih”, dodao je Guberinić.

 

Kako je naveo, pored nemačkih investitora u Frankfurtu će biti prisutno i nekoliko investitora iz Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije, sa kojima ce takodje razgovarati i ponuditi inovativna rešenja.

 

Guberinić najavljuje i da će u narednom periodu razgovarati i sa investitorima sa americkog kontinenta i sa i fondovima iz Emirata, a naravno i sa kineskim investitorima, sto je jako znacajno i za njihovu zemlju.

 

Evropski institut inovacija i tehnologije (EIT) u okviru svog klimatskog programa radi na tranziciji ka ekološki održivim ekonomskim modelima. Ovaj program, deo je zajednice znanja i inovacija (KIC), koja teži ka prosperitetnom društvu otpornom na klimatske promene, utemeljenom na cirkularnoj ekonomiji, okupiće sve evropske startapove koji doprinose smanjenju emisije ugljen dioksida i stvaranja zdravije okoline. CarGo na ovaj način postaje deo velike evropske porodice startapova iz cele istocne i centralne Evrope, od Estonije pa sve do Malte i Kipra.