Udruženja osoba sa invaliditetom stala uz Car:Go: Zaustavite napade na Car:Go, ne želimo da se vratimo u prošlost

 Predstavnici više različitih udruženja osoba sa invaliditetom danas su se ispred Vlade Srbije okupili u znak podrške Udruženju građana „CarGo“ koje je osobama sa invaliditetom, roditeljima i deci koja boluju od malignih bolesti, omogućilo bezbedno i sigurno kretanje.

 

Predstavnice ovih organizacija rekle su da se protive zahtevima taksista da se oduzimaju CarGo kombiji za osobe sa invaliditetom i apelovale na državu da se zaustave napadi na CarGo i dalja blokada Beograda.

 

Predstavnica Nacionalne organizacije osoba sa inaliditetom Srbije i Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije Ljubinka Borizoski istakla je da su im CarGo vozila za osobe sa invaliditetom umnogome olakšala život i dodala da su bez tih vozila osobe sa invaliditetom osuđene na povratak u prošlost.

 

Tražimo da institucije reaguju, da zaštite osobe sa invaliditetom. Jedan od načina da to urade je da ne dozvole gašenje CarGo-a. Digitalizacija nam olakšava život. Osoba sa invaliditetom ima više od svih taksista zajedno“, rekla je Borizoski.

 

Predstavnica Udruženja obolelih od spinalne mišićne atrofije Iva Ignjatović rekla je da ukidanje CarGo kombija sa osobe sa invaliditetom znači ukidanje usluge do bolnica i škola, kao i na njihovo normalno i dostojanstveno kretanje po gradu, na šta ima pravo svaki građanin.

 

Kada taksisti napadnu CarGo, ne napadaju samo jednu tehnološku inovaciju, firmu sa Forbsa, već napadaju i udruženje građana koje je na ulice Beograda dovela švedske kombije za osobe sa invaliditetom“, rekla je Ignjatović.

 

Ona je dodala da kada taksisti napadaju i pljuju tokom svoje blokade po ovim kombijima, oni pljuju po svim osobama sa invaliditetom.

 

Taksisti pljuju po onima koji su najugroženiji članovi našeg društva, pljuju po našoj borbi za život. To je nedopustivo ponašanje koje će alarmirati i evropske institucije, ali prvo očekujemo od naših institucija da reaguju“, kazala je ona.

 

Apel državi da se ne oduzimaju CarGo kombiji uputila je i Ljiljana Dragolović čije dete boluje od najtežeg oblika spinalne mišine atrofije i koje živi na aparatima, kao i Nemanja Filipović koji je u kolicima i koji konačno može da se kreće olakšano i živi normalnim životom.

 

Predsednik Udruženja građana „CarGo“ Aleksandar Vučić rekao je da je zahvalan na podršci jer veruje da svako ima pravo na normalno kretanje i na normalan život.

 

„Nažalost, osobe sa invaliditetom su često marginalizovane i mi smo rešili da pomognemo. Nismo mogli da sanjamo da će neko tražiti da se zabrane specijalni kombiji. Hvala i osobama sa invaliditetom koji su nas zvali i pružili podršku. Preko hiljadu njih iz cele Srbije htelo je da dođe pred vladu i pokažu šta misle o pokušaju zabrane CarGo-a. Međutim, mi smo se zahvalili i zamolili ih da to sada ne rade“, istakao je Vučić.

 

Vučić je rekao da je nedopustivo pljuvanje kombija, skidanje tablica, maltretiranje i presretanje ljudi koji pružaju uslugu osobama sa invaliditetom.

 

On je dodao da je „sramota da ministarka Zorana Mihajlović ne misli na ove ljude, koje nije predvidela u saobraćaju, koji su za nju ’otpisani’“.

 

„Pitamo se kako ministarka Mihajlović može da spava noću, ali mi nećemo odustati – to moramo jasno i glasno da poručimo“, zaključio je Vučić. 

Odoo • A picture with a caption
Predsednik Udruženja CarGo Aleksandar Vučić sa predstavnicima Udruženja SMA
Odoo • A picture with a caption
CarGo kombiji za osobe sa invaliditetom