Prihod brzorastućih kompanija u Srbiji 19,5 milijardi, izvoz 3,4 milijarde evra

Više od 4.000 brzorastućih kompanija zapošljava preko 200 hiljada ljudi, među njima prednjači CarGo kao prva ’super aplikacija’ u Jugoistočnoj Evropi

Brzorastuće kompanije u Srbiji u 2019. godini ostvarile su prihod od 19.5 milijardi evra, dobit od 1.17 milijardi evra, dok je izvoz iznosio 3.4 milijardi evra, pokazalo je istraživanje projekta „100 najvećih u Srbiji“.

Prema istraživanju, jedan od najboljih primera brzog rasta je kompanija CarGo Technologiesčije je domaće softversko rešenje za kratko vreme osvojilo tržište u Beogradu i čije iskustvo i model poslovanja mogu biti višestruko korisni za celokupnu privredu u zemlji“.

Ivana Prvanović, direktorka projekta „100 najvećih“ u Srbiji istakla je da će se u narednim mesecima potruditi da istaknu pozitivne priče brzorastućih kompanija, njihove strategije i ključeve uspeha.

“Nastojaćemo da kroz online panele i diskusije prenesemo njihove poruke, predstavimo pozitivne prakse, ali i mogućnosti i potencijale daljeg rasta ovih kompanija, a time i srpske i regionalne ekonomije. Ovom prilikom pozivam sve kompanije da nas prate i da se priključe jer svi imamo zajednički cilj –  a to je oporavak privrede usled velike ekonomske krize izazvane koronavirusom“, rekla je Prvanović.

Vuk Guberinić direktor i osnivač kompanije CarGo Technologies je rekao da je CarGo tim ponosan jer je ovaj važan projekat prepoznao upravo CarGo kao primer brzorastuće kompanije.

“Posebno bih istakao da je CarGo zapravo prva ’super aplikacija’ u Jugoistočnoj Evropi. Suštinski, to znači da naš operativni sistem služi kao platforma za više usluga koje postoje u okviru jedne krovne aplikacije. Nedavno smo uslugu proširili novim servisom – CarGo Batlerom, za poručivanje hrane iz restorana, a uskoro ćemo proširiti još jednom revolucionarnom uslugom i to ne samo za naše tržište“, izjavio je Guberinić.

Kriterijum za rangiranje kompanija sagledan je kroz rast prihoda i broja zaposlenih u prethodne tri godine. Takođe uzimala se u obzir pozitivna dobit u tekućoj godini, kao i rast po složenoj godišnjoj stopi rasta od 10% i više. Korišćeni su zvanični podaci APR-a za kompanije koje su predale završne račune.