Dok nam u Srbiji prete hapšenjima, Kina nas poziva na sastanak

Vučić podržao nastup CarGo-a u Kini

Odoo • A picture with a caption
 

Direktora kompanije CarGo Technologies Vuka Guberinića pozvali su organizatori Kinesko-evropskog privrednog Foruma da učestvuje na završnom događaju Foruma na kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju gde će predstaviti CarGo i druge projekte potencijalnim investitorima.

„Nakon učešća na prvom Kinesko-evropskom privrednom Forumu i prezentovanja naše softverske kompanije, sa velikim zadovoljstvom primio sam poziv i da učestvujem na završnom događaju gde ću se sastati sa brojnim kineskim privrednicima i investitorima koji su zainteresovani za investicije u inovacije u Srbiji i širom sveta“,  rekao je Guberinić.

Direktor CarGo je zaključio da „Kina, kao globalni lider, istražuje prilike za razvoj inovacija i zato je velika stvar za Srbiju što Kina poziva srpsku softversku kompaniju na ovako veliki forum na kome će se dogovarati brojna partnerstva za budućnost i na projektima budućnosti.“

Vučić: CarGo je softver budućnosti Srbije

Aleksandar Vučić, predsednik udruženja građana CarGo, koje koristi softver kompanije CarGo Technologies za pružanje inovativne pomoći svojim članovima, rekao je da je predstavljanje CarGo na tako velikom forumu i kineskim i evropskim investitorima, još jedan dokaz da je „CarGo softver budućnosti Srbije“.

„Glas o CarGo širio se do sada samo u Evropi, ali sam jako ponosan što će se od sada za CarGo čuti i na dalekom istoku. Ljudi u Srbiji su videli prednosti toga, a to su već prepoznali kineski investitori. Daljem rastu investicija i u Srbiji doprineće i nova tehnologija za budućnost na čijem razvoju ubrzano radimo.“

Guberinić je naglasio da su kineski partneri već upoznati sa preprekama sa kojima se suočava CarGo u Srbiji, ali da se od njihovog prethodnog dolaska desilo mnogo novih stvari, pa čak i pretnje zatvorom kako bi se odustalo od uvođenja inovacija u Srbiju, a za šta će, kako navodi, CarGo pružiti i dokaze.

„Kineski, kao i svi drugi savremeni investitori, ne vole da budu prisustni na tržištu na kome se zakoni menjaju preko noći, pravila određuju od strane ukorenjenih kartela, a vlast izvršava od strane paradržavnih organa. Njima je potrebna sigurnost i predvidivost poslovnog okruženja“.

CarGo, kao rastuća regionalna kompanija prisutna i na tržištu EU postaje veoma interesantna za brojne globalne partnere i velike igrače. Umesto da država zaustavi kartel, državne odluke određuje kartel, koji na taj način zaustavlja razvoj Srbije.

Guberinić: CarGo je za Srbiju ono što je Skajp za Estoniju

Guberinić naglašava da umesto prilike da Srbija izvozi znanje, a ne ljude, da bude proizvod kojim će se naši državni zvaničnici dičiti bilo gde da su na svetu, CarGo doživljava nezapamćen progon.

„CarGo je u Srbiji progonjen, a u Kini poželjan. Verujem da je CarGo za Srbiju ono što je Skajp za Estoniju – brend po kome je jedna mala zemlja postala poznata širom sveta. Međutim, u Estoniiji se telekomunikacioni operatori nisu bunili zbog Skajpa, a u Srbiji se zbog uvođenja CarGo na tržište bune taksi karteli i brojne druge interesne grupe. U Estoniji su preovladale inovacije, videćemo da li će to biti slučaj i u Srbiji.“

Na ovom događaju, koji se održava uz pokroviteljstvo ministarstva trgovine Narodne republike Kine i uz podršku regionalne vlade Šangaja, prisustvovaće investitori koji su zainteresovani za investicije u srpski IT i start up sektor, visoki kineski zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora ali i velike svetske kompanije kao što je Alibaba. Na uvodnom izlaganju obratiće se lideri šangajske regije i predstavnik privredne komore EU.